به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، علیرضا جعفرنژادی، عضو هیأت علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز، در همایش «تبیین و آگاهیبخشی لزوم حفظ بقایای گیاهی و ضرورتهای پیشگیری از سوزاندن آنها پس از برداشت» با اشاره به اهمیت منابع خاک و تخریب آن در دهههای اخیر به دلیل مدیریت نادرست، گفت: سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی یکی از عوامل اصلی کاهش حاصلخیزی خاک است.
وی افزود: بر اساس پژوهشهای انجام شده، این اقدام نادرست موجب کاهش ۲۵ درصدی ماده آلی خاک، کاهش ۱۵ درصدی ظرفیت نگهداری آب، کاهش ۵۵ درصدی جمعیت میکروارگانیسمهای مفید و افزایش شوری خاک میشود.
بقایای گیاهی؛ سرمایه هدررفته
جعفرنژادی با تأکید بر ارزش بقایای گیاهی بهعنوان یک محصول جانبی و سرمایه کشاورزی، اظهار داشت: سوزاندن بقایا معادل هدر دادن سه کیسه اوره، یک کیسه سوپر فسفات تریپل و یک کیسه سولفات پتاسیم در هر هکتار است.
وی تصریح کرد: این عمل نهتنها خسارت اقتصادی دارد، بلکه ساختار فیزیکی خاک را تخریب و نفوذپذیری آن را کاهش میدهد که نتیجه آن، افزایش مصرف آب در کشتهای بعدی است.
راهکارهای مدیریت صحیح بقایای گیاهی
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات خوزستان، مدیریت صحیح بقایای گیاهی را شامل کم خاکورزی و اختلاط کلش با خاک سطحی دانست و گفت: این روشها نهتنها از هدررفت مواد مغذی جلوگیری میکند، بلکه به بهبود کیفیت خاک و کاهش مصرف آب کمک شایانی مینماید
گفتنی است، این همایش روز شنبه بیست و هفتم اردیبهشتماه با حضور مدیران، کارشناسان و بهرهبرداران بخش کشاورزی در نمازخانه مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اهواز برگزار شد.
