Wednesday, May 21, 2025
  • time : 15:37
  • Date : Mon May 19, 2025
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان در همایش مدیریت پایدار منابع خاک و آب:
خاك‌های استان در معرض شوری و كاهش حاصلخیزی هستند
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان در همایش مدیریت پایدار منابع خاک و آب هشدار داد: وضعیت حاصلخیزی خاک‌های استان به‌شدت نگران‌کننده است؛ شوری خاک‌ها طی ۱۰ سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و مواد آلی به کمتر از ۱ درصد رسیده است.

به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، علیرضا جعفرنژادی، عضو هیأت علمی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات، در همایش «مدیریت پایدار منابع خاک و آب» که با حضور رئیس مرکز در تاریخ بیست و هشتم اردیبهشت باهدف بررسی چالش‌های منابع طبیعی در محل سازمان جهاد کشاورزی خوزستان برگزار شد، به تشریح وضعیت بحرانی خاک‌های استان پرداخت.
 وضعیت نگران‌کننده خاک‌های خوزستان
 جعفرنژادی با اشاره به قرارگیری ایران در کمربند خشک جهانی و آسیب‌پذیری اقلیمی، هشدار داد: خاک‌های خوزستان جوان هستند و با محدودیت‌های جدی مانند pH بالا، میانگین آهک بیش از ۴۰ درصد و مواد آلی کمتر از ۱ درصد مواجه‌اند.
 وی افزود: در ۱۰ سال گذشته، مواد آلی خاک‌های استان کاهش چشمگیری داشته و بسیاری از خاک‌ها به رده‌های پایین‌تر حاصلخیزی سقوط کرده‌اند.
 
 شوری خاک‌ها؛ زنگ خطر برای کشاورزی
 این محقق با بیان اینکه شوری خاک‌های خوزستان نسبت به دهه گذشته افزایش‌یافته است، عوامل اصلی این بحران را ورود پساب‌های شور به رودخانه‌ها، تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی عنوان کرد.
 وی تأکید کرد: برای نجات خاک‌ها، باید از کشت سطحی به کشت روی پشته‌ها تغییر روش دهیم و برنامه‌های کودی را با نیازهای گیاهان هماهنگ کنیم.
 
 سوزاندن بقایای گیاهی و خاک ورزی ؛ عامل تخریب حاصلخیزی
 جعفرنژادی سوزاندن بقایای کشاورزی و خاک ورزی های غیراصولی را از دلایل اصلی کاهش مواد آلی خاک دانست و یادآور شد: بر اساس مطالعات اخیر، شاخص‌های حاصلخیزی خاک و غنای عناصر غذایی در خوزستان وضعیت نامطلوبی دارد و نیازمند اقدامات فوری است.
 وی در پایان خواستار بازنگری در الگوی کشت و بهره‌برداری پایدار از منابع خاک و آب شد.

 

2.jpg

 

1.jpg

 

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags