شنبه, 27 ارديبهشت 1404

مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان

  • ساعت : ۰۱:۲۳
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۲/۲۵ 
محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان:
شیر گوسفند و بز؛ ماده اولیه ایده‌آل برای تولید محصولات لبنی
وبینار آموزشی «فراوری محصولات لبنی گوسفند و بز» با تأکید بر ارزش بالای شیر این دام‌ها در تولید محصولات لبنی مانند ماست، کشک و کره به میزبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، عزیز کردونی، محقق این مرکز، در وبینار آموزشی «فراوری محصولات لبنی گوسفند و بز» که بیست ویکم اردیبهشت برگزار شد، به تشریح مزایا و روش‌های فراوری شیر این دام‌ها پرداخت.
 کردونی با اشاره به پتانسیل بالای شیر گوسفند در صنایع لبنی گفت: شیر گوسفند با درصد چربی و پروتئین کازئین بیشتر نسبت به شیر گاو، ماده اولیه ایده‌آلی برای تولید محصولات لبنی با ارزش افزوده بالا است.
 وی افزود: هر ۴ تا ۵ کیلوگرم شیر گوسفند قابلیت تبدیل به ۱ کیلوگرم پنیر را دارد، درحالی‌که این نسبت برای شیر گاو بیشتر است. این ویژگی می‌تواند سودآوری واحدهای تولیدی را افزایش دهد.
 این محقق با بیان مزایای سلامت بخش شیر بز اظهار داشت: هضم ۲۰ دقیقه‌ای شیر بز در مقایسه با ۲ تا ۳ ساعت زمان مورد نیاز برای هضم شیر گاو، آن را به گزینه مناسبی برای افراد دارای مشکلات گوارشی تبدیل کرده است.
 وی همچنین به پتانسیل نژاد بز سانن اشاره کرد و گفت: این نژاد با تولید روزانه ۳ لیتر شیر، گزینه مناسبی برای پرورش در شرایط آب‌وهوایی مختلف است.
 کردونی در ادامه به تولید ماست از شیر گوسفند اشاره کرد و افزود: به دلیل ماده خشک بیشتر شیر گوسفند در مقایسه با شیر گاو، ماست آن بدون استفاده از موادی مانند شیرخشک، سفت‌تر از ماست گاوی است .
 وی همچنین درباره کشک به‌عنوان یکی از فرآورده‌های بومی توضیح داد: کشک حاوی مقادیر بالایی از پروتئین، کلسیم و فسفر است که آن را به محصولی ارزشمند برای پیشگیری از پوکی‌استخوان تبدیل کرده است.
 این پژوهشگر در بخش دیگری به فرایند تولید کره و روغن حیوانی اشاره کرد و گفت: کره حاصل از شیر گوسفند و بز به دلیل ترکیبات خاص، رنگ سفیدتری نسبت به کره گاو دارد.
 وی با تأکید بر اهمیت دستگاه‌های فراوری محصولات لبنی، استفاده از تجهیزاتی مانند دماسنج، شیر سردکن، پاتیل پخت شیر، کره‌گیر و دستگاه تولید کشک را به تولیدکنندگان محصولات لبنی سنتی توصیه کرد.
گفتنی است در کشور ما، یکی از محصولات لبنی تولیدشده از شیر گوسفند، پنیر لیقوان است که از شهرت جهانی برخوردار بوده و طعمی بی نظیر دارد.

 

untitled.jpg

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها