تاریخچه و تعریف مرکز رشد خوزستان
سازمانهاي نوپا كه با هدف توسعه فناوري آغاز به فعاليت مي نمايند عموماً مؤسساتي كوچك و در عين حال داراي نقش مؤثر در توليد فنـاوري و ايجاد كارآفريني هستند. فشار سنـگين هـزينههاي راه اندازي كه با بنيه مالي آنان سازگاري ندارد از يكسو و عدم برخورداري از تجربه لازم براي رفع موانع اوليه از سوي ديگر به بار نشستن تلاشهاي آنان را در هالهاي از ابهام و ترديد قرار ميدهد. اين واحدها كه بايد با ريسك بالا فعاليت خود را شروع كنند، دور نماي اطمينان بخشي براي دستيابي به موفقيت ندارند. ريسك بالا و عدم تضمين موفقيت تا آن حد جدي است كه بسياري از نيروهاي مستعد و داراي پتانسيل، از جمله بسياري از فارغ التحصيلان دانشگاهي نسبت به راهاندازي واحد خصوصي فناور رغبت نشان نميدهند.
ايجاد مراكز رشد با هدف كاهش موانع و كاستن عوامل بازدارنده فعاليتهاي آغازين مؤسسات فناور نوپا مي باشد. اين مراكز با پشتيباني هاي لازم و ارائه خدمات اوليه ، نقش مؤثري در پا گرفتن و بالندگي و بالاخره افزايش ضريب موفقيت اين واحدها خواهند داشت.
فعاليت مرکز رشد واحدهای فناور كشاورزي و منابع طبيعي استان خوزستان، در حوزه توسعه فناوري های بخش کشاورزی، منابع طبیعی، صنایع غذایی و محیط زیست با حمایت دفتر امور فناوری سازمان متبوع و حسب دفتر امور فناوری سازمان در قالب یک تفاهم نامه همکاری مشترک، بین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان به عنوان سازمان موسس و پارک علم و فناوری، از 1396/2/12 آغاز شده است. این مرکز در استان خوزستان به عنوان یکی از قطبهای مهم کشاورزی در کشور زمینهساز افزایش تولید و اشتغال در بخش کشاورزی با محوریت اقتصاد دانش بنیان خواهد بود. بر این اساس، مرکز رشد واحدهای فناور کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان آمادگی دارد تا با جذب و پذیرش هسته ها و واحدهای فناور، نقش خود را در مسیر توسعه کشاورزی استان ایفا نماید.
ماموریت این مرکز کمک به توسعهي اقتصاد دانش بنیان و فراهم سازی زمینه رشد و توسعه بخش كشاورزي، منابع طبیعی، صنایع غذایی و محیط زیست استان از طریق ایجاد ارتباط بین بخشهای مختلف تحقیقاتی و صنعت و بازار کار، افزایش کارآفرینی، ایجاد شغل، حمایت از ایده های نو و تجاری سازی دستاوردهای تحقیقاتی دانشجویان، فارغ التحصیلان و محققین، ارتقاء سطح دانش و فناوری در کشاورزی منطقه و در نهایت بهبود سطح کیفی معیشت مردم استان خوزستان و حمایت از دانش آموختگان دانشگاهی، کارآفرینان و افراد متخصصی که منابع لازم برای ورود به عرصه تولید و خدمات را در اختیار ندارند.
اهداف مرکز رشد خوزستان:
- بسترسازي بهمنظور تجاري كردن دستاوردهای تحقیقاتی کاربردی در راستاي اهداف مركز
- ايجاد زمينه كار آفريني، حمايت از نوآوري و خلاقيت نيروهاي محقق جوان
- كمك به رونق اقتصاد محلي مبتني بر فناوري
- ايجاد فضاي لازم براي گسترش و رشد واحدهاي كوچك و متوسط دانش مدار و فناور فعال در زمينههاي فناوري
- بسترسازي به منظور ايجاد فرصت هاي شغلي مناسب براي جذب كارآفرينان و دانش آموختگان دانشگاهي در زمينه هاي فناوري
- توليد و توسعه محصولات و فرايندهاي فناوري قابل عرضه به بازار
- مرکز رشد شرایطی مناسب براي تبدیل ایده هاي نوآورانه به واقعیتی قابل عرضه در بازار را ایجاد مینماید که این هدف از طریق ارائه حمایتهاي مناسب براي شکلگیري و شروع حرکت تا زمان رسیدن به صحنه رقابت آزاد صورت می گیرد. یکی از اهداف مرکز رشد، ایجاد اشتغال مولد یا پیش بینی تسهیلات لازم براي کاهش ضریب شکست مربوط به سرمایهگذاري براي محققین، نوآوران، شرکت هاي کوچک و متوسط و همچنین متخصصین و کارشناسان می باشد؛ به طوري که با هزینه هاي کمتري بتوانند نتایج تحقیقات و ابتکارات خود را تجاري نموده و بازارهاي مناسب را براي فروش آنها شناسایی نمایند .مرکز رشد با ارائه خدمات پشتیبانی عمومی و تخصصی، همچنین برنامه ریزي براي ایجاد شرایط تجمیع و هم افزایی بین شرکت هاي نوپا و مراکز تحقیقات حرفه اي و شرکت هاي رشد یافته، از کارآفرینان و مؤسسات فنّاوري حمایت می نماید.
دوره رشد مقدماتی یا هسته فناور:
دورهای 6 ماهه است که در آن به افراد یا گروه های مستعدی که دارای ایده های نوآورانه هستند، مشاوره و آموزش های لازم برای آشنایی با بازار، شناسایی گروه کاری، پرورش ایده کاری و ایجاد هویت حقوق مستقل داده می شود. در صورت موفقیت در این دوره مقدماتی و کسب هویت مستقل حقوقی، واحدهای نوپا می توانند متقاضی استقرار در دوره رشد شوند. زمان این دوره با تشخیص مدیر مرکز رشدبرای متقاضیان، حداکثر تا 9 ماه قابل تمدید است.
دوره رشد یا واحد فناور:
در صورت پذیرش درخواست متقاضی، شرط استقرار در مرکز رشد و برخورداری از خدمات این دوره، داشتن ماهیت حقوقی و یا آمادگی برای ثبت شرکت می باشد. دورهای 3 ساله است که طی آت واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد موفق به تثبیت کسبو کار خود شده و پس از آن، از مرکز خارج میشوند. با شرایط ویژه می تواند زمان دوره رشد تا دو سال دیگر قابل تمدید است.
مرکز رشد، با توجه به پشتیبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، از نظر تخصیص فضای اداری و دفتری، فضای کارگاهی و آزمایشگاهی، زمین زراعی و گلخانه های تحقیقاتی، دارای امکانات مناسبی میباشد. شرایط واگذاری این امکانات، در قالب اجاره یا عقد قرارداد مشارکت و با تعرفههای حمایتی و همراه با نظارتهای فنی و تخصیص تجهیزات و امکانات تخصصی و پشتیبانی به واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد فراهم شده است.
مخاطبان
- شرکتهای دانش بنیان و هسته های مستقل نوپا با ایدهمحوری مورد نیاز استان در حوزههای مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، صنایع غذایی، گیاهان دارویی و صنایع وابسته با آنها
- دانشجویان، نوآوران بخش خصوصی و محققان و اعضا هیأت علمی واحدهای تحقیقاتی وابسته با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
- واحد های تحقیق و توسعه وابسته به دانشگاهها، صنایع و یا دستگاههای اجرایی
پذیرش واحد:
پذیرش واحد در مرکز رشد براساس نتایج ارزیابی شورای فناوری مرکز رشد از ترکیب نیروی انسانی، ایده فناور و برنامه کاری ارائه شده صورت میگیرد.
· داشتن ایدههای کاری دانش محور با جنبههای اقتصادی
· ترکیب نیروهای همکار و سهامداران واحد
· داشتن نیروی انسانی متخصص مرتبط با زمینه فعالیت واحد به صورت تمام وقت در هیأت موسس
· داشتن نیروی متخصص با تجربه حداقل بهعنوان مشاور
· داشتن بازار کار مناسب
· برنامه کاری مناسب و متناسب با موضوع فعالیت
· تعریف فعالیتهای واحد در محدوده فناوری
· داشتن شخصیت حقوقی برای متقاضیان استقرار در دوره رشد و آمادگی ثبت شرکت برای استقرار در دوره رشد مقدماتی
خدمات مرکز رشد به واحدهای فناور
- حمايت مالي و اعتباري از طریق پارک علم و فناوری خوزستان
- تأمین فضاي اداري و کارگاهي و آزمايشگاهی
- مشاوره علمي و نظارت اعضاي هيأت علمي و کارشناسان با تجربه
- خدمات فناوری اطلاعات
- معرفي به منظور شرکت در دورههاي آموزشي و نمايشگاههاي تخصصي
- معرفی بهمنظور استفاده از فن بازار و قانون حداکثر استفاده از توان فني
- معرفي بهمنظور استفاده از تسهيلات اعتباري
- حمايت بهمنظور اخذ تأييديه از سازمان ها پس از انجام ايده محوري
تعهدات واحدهای فناور به مرکز رشد
- رشد کمی و کیفی واحد طبق برنامه ارائه شده توسط واحد طی زمان استقرار در مرکز رشد
- خروج واحد از مرکز رشد پس از دور رشد
- انعکاس ارتباط با مرکز رشد، به نحوه مناسب در کلیه مکاتبات و مدارک
- بازپرداخت حمایت های مالی دریافتی در دوره حضور در مرکز رشد مطابق آیین نامههای مربوطه
- پرداخت هزینه های خدمات دریافتی براساس تعرفهها در موعد مقرر
- همکاری با مرکز رشد در ارزیابی دورهای از روند رشد واحد
مقررات خروج از مرکز رشد
- ارائه گزارش فعالیتهای انجام شده در دوره رشد توسط هسته یا واحد فناور
- ارزیابی گزارش پایان دوره رشد توسط ناظر، مدیر مرکز رشد و شورای تخصصی فناوری مرکز رشد واحدهای فناوری کشاورزی و منابع طبیعی
- تعیین ضریب بازپرداخت اعتبارات حمایتی مطابق دستورالعمل و ابلاغ به هسته یا واحد فناور
- تکمیل فرم تسویه حساب توسط شرکت و انجام مراحل تسویه حساب در امور مالی پارک علم و فناوری خوزستان
___________________________________________________________________
تماس با مرکز رشد:
مدیر مـرکز رشد: آقای دکتر سیدحسین آرامی
شمـاره تمـاس: 09166824165
اهواز، بلوار گلستان، بعد از سازمان آب و برق، ساختمان ستاد
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
تلفن: 06133737259
نمابر: 06133737357
آدرس سایت: http://khuzestan.areeo.ac.ir
آدرس ایمیل: khuz_agri_incubator@areeo.ac.ir