به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، بهاره طاهری دزفولی رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز گفت: در راستای سلسله دورههای آموزشی جهاد میدانی با موضوع پرورش دام، دوره آموزشی "مدیریت پرورش گوسفند با تأکید بر پرورش میش" توسط افروز شریفی و طاهری دزفولی اعضا هیئتعلمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز برای گوسفنداران شهرستان ایذه، برگزار شد.
وی اضافه کرد: طی این دوره آموزشی در خصوص چگونگی تغذیه میش در مراحل مختلف شیردهی، آبستنی و چگونگی فلاشینگ یا تغذیه تکمیلی قبل از فصل جفتگیری باتوجهبه شرایط بدنی میش، انتخاب، اهمیت وزنکشی، ثبت مشخصات، همزمانی فحلی، مدیریت قوچ گله، هم خونی و راهکارهای کاهش آن توضیحات علمی و کاربردی عنوان شد که در ادامه بهتفصیل ارائه میشود:
طاهری دزفولی با بیان این نکته که پرورش گوسفند در کشور عمدتاً به شیوه سنتی و با بازده اقتصادی پایین است، افزود: باتوجهبه نیاز روبهافزایش کشور به گوشت و افزایش بازدهی در تولید، شیوه پرورش گوسفند میبایست تغییر یابد و از اصول علمی پیروی کند. وی تأکید کرد: با اصلاح مدیریت قوچ در گله (تأمین قوچ از سایر گلهها و حضور آن در گله حداکثر تا دو سال) و انتخاب دقیق بر اساس وزنکشی و ثبت رکورد، میتوان در جهت بهبود عملکرد گلههای گوسفند در شرایط سنتی پرورش گام برداشت.
در ادامه برنامه شریفی در خصوص انجام فلاشینگ در میش گفت: میش با اسکور بدنی مناسب نیاز به فلاشینگ ندارد و فلاشینگ بهعنوان یک ابزار ثانویه مدیریت میش داشتی است و با داشتن مدیریت مناسب، نیاز به فلاشینگ نیست و فلاشینگ موقعی انجام شود که این مدیریت را از دست داده باشیم.
وی تصریح کرد: تنها میشهایی که اسکور بدنی آنها کمتر از اسکور مناسب در زمان جفتگیری است نیاز به فلاشینگ دارند.
شریفی افزود: وقتی میشها نتوانند به اسکور بدنی مناسب خود برای جفتگیری برسند باید به فلاشینگ بهعنوان یک برنامه ترمیمکننده کوتاهمدت نگاه کرد.
وی با اشاره به سن از شیرگیری بره که در حال حاضر در بیشتر نقاط کشور، سه ماه به بالا است، گفت: با اصلاح مدیریت تغذیه بره میتوان سن از شیرگیری را به یک الی دو ماه کاهش داد. به این صورت که از سن ۱۴ روزگی، باید مقادیر بسیار کم کنسانتره و برگ نرم علوفه (جمعاً کمتر از ۵۰ گرم بهازای هر رأس در روز) در اختیار بره قرار گیرد. سپس روزی ۱۰ الی ۲۰ گرم به جیره اضافه شود تا در سن یک الی دوماهگی، بره توانایی مصرف ۲۵۰ گرم کنسانتره در روز را داشته باشد.
شریفی در پایان تأکید کرد: وزن بره در زمان از شیرگیری بسیار مهم است و باید حداقل دوبرابر وزن تولد شده باشد (مشروط به مصرف حداقل ۲۵۰ گرم کنسانتره در روز).
لازم به ذکر است این برنامه آموزشی در تاریخ سوم آذر در محل مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ایذه برگزار شد.