Wednesday, April 2, 2025
  • time : 20:56
  • Date : Thu Mar 13, 2025
اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان در مراسم هفته منابع طبیعی مطرح کردند:
ارائه ۱۱ راهكار كلیدی برای حفاظت از منابع طبیعی خوزستان/ كاهش ۵۰ درصدی هزینه‌های سازه‌های آبخیزداری با روش‌های نوین
در مراسم هفته منابع طبیعی و روز آموزش، پژوهش و فناوری، رئیس بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مرکز، ۱۱ راهکار کلیدی برای حفاظت از منابع طبیعی استان، مانند مدیریت چرای دام، کشت گونه‌های بومی و بهینه‌سازی آبیاری، ارائه کرد. همچنین سرپرست بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، نیز به تشریح طرح‌های تحقیقاتی و دستاوردهایی مانند کاهش ۵۰ درصدی هزینه‌های اجرایی سازه‌های آبخیزداری پرداخت.

به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، در مراسم هفته منابع طبیعی و روز آموزش، پژوهش و فن آوری که در بیست و یکم اسفند با حضور کارکنان اداره کل منابع طبیعی و بخش‌های تحقیقاتی جنگل و مرتع و حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز برگزار شد، مهری دیناروند، رئیس بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، به ارائه گزارشی از فعالیت‌ها و طرح‌های تحقیقاتی پرداخت و ۱۱ راهکار کلیدی برای حفاظت از منابع طبیعی استان خوزستان مطرح کرد؛ این راهکارها به شرح زیر است:
 
 راهکارهای کلیدی برای حفاظت از منابع طبیعی خوزستان
 ۱. مدیریت زمان ورود و خروج دام به مراتع (جلوگیری از چرای زودرس یا دیرهنگام دام در مراتع برای حفظ پوشش گیاهی)
 ۲. کاربرد روش فارو در کشت نهال (استفاده از شیارهای (فارو) در تمامی مناطق کشت نهال برای بهبود رشد و بقای گیاهان)
 ۳. تولید نهال گونه‌های بومی (توجه به کشت و پرورش نهال‌های سازگار با شرایط اقلیمی و خاکی منطقه)
 ۴. پخش بذر گونه‌های محلی در آبخیزها (استفاده از روش‌هایی مانند فارو، پتینگ و هلالی برای پخش بذر گونه‌های بومی در مناطق آبخیز)
 ۵. بهینه‌سازی روش‌های آبیاری (استفاده از تکنیک‌های پخش آب و مرطوب‌سازی خاک برای افزایش بهره‌وری منابع آبی)
 ۶. مدیریت روان آب‌ها (کنترل و هدایت آب‌های سطحی برای جلوگیری از هدررفت و استفاده بهینه از آنها)
 ۷. قرق بخش‌هایی از عرصه‌های طبیعی (حفاظت از مناطق دارای پوشش گیاهی مناسب به‌عنوان ذخیره‌گاه ژنتیکی)
 ۸. محدودیت ورود عشایر به کانون‌های بحرانی (جلوگیری از ورود دام‌های عشایر به مناطق حساس و بحرانی استان)
 ۹. کشت گونه‌های بومی برای اهداف اقتصادی و حفاظتی (توسعه کشت گونه‌های بومی که هم جنبه اقتصادی دارند و هم به حفظ محیط‌زیست کمک می‌کنند)
 ۱۰. جمع‌آوری و حفظ بذر در بانک ژن ملی (تکمیل فرایند جمع‌آوری بذرهای بومی و نگهداری آنها در بانک ژن ملی ایران)
 ۱۱. شناسایی پتانسیل‌های رویشی استان (بررسی و شناسایی کامل ظرفیت‌های گیاهی استان و آموزش روش‌های بهره‌برداری از آنها)
 دیناروند افزود: این راهکارها باهدف حفظ و توسعه پایدار منابع طبیعی استان خوزستان ارائه شدند.
 
 کاهش ۵۰ درصدی هزینه‌های سازه‌های آبخیزداری با روش‌های نوین
 در ادامه بنفشه یثربی، سرپرست بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز، به تشریح طرح‌های تحقیقاتی اجرا شده و در حال اجرا در این بخش پرداخت. وی با اشاره به دستاوردهای تحقیقاتی پیشین، گفت: استفاده از شفته‌آهک و مخلوط خاک سیمان در اجرای سازه‌های آبخیزداری، هزینه‌های اجرای این سازه‌ها را تا ۵۰ درصد کاهش داده است.
 یثربی افزود: از دیگر یافته‌های شاخص بخش، ارائه نقشه‌های تغییرات مورفولوژی سواحل جنوب استان خوزستان در یک روند ۲۰ساله و شناسایی تپه‌های ماسه‌ای در ارگ غرب کرخه است که به درک بهتر از تغییرات محیطی و برنامه‌ریزی برای مدیریت پایدار این مناطق کمک شایانی کرده است.
 وی همچنین به تشریح طرح‌های کلان پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری پرداخت و بیان کرد: این طرح‌ها در پاسخ به مشکلات و معضلات بخش منابع طبیعی در کشور طراحی و اجرا شده‌اند و هدف اصلی آنها، ارائه راهکارهای علمی و عملی برای مقابله با چالش‌هایی همچون فرسایش خاک، مدیریت آب‌های سطحی و حفاظت از اکوسیستم‌های طبیعی است.
 یثربی در پایان بر ضرورت ادامه همکاری‌های بین‌بخشی و بهره‌گیری از یافته‌های تحقیقاتی برای حل معضلات محیط زیستی تأکید کرد و گفت: با تقویت ارتباط بین بخش‌های تحقیقاتی و اجرایی، می‌توان گام‌های مؤثری در جهت حفظ و توسعه پایدار منابع طبیعی برداشت.
 
 ضرورت ارزیابی علمی طرح‌های منابع طبیعی
 مرادی، عضو هیأت علمی دانشگاه خاتم‌الانبیا، به‌عنوان سخنران سوم به اهمیت و روش‌های ارزیابی طرح‌های منابع طبیعی پرداخت.
 وی ضمن تأکید بر لزوم ارزیابی دقیق و علمی طرح‌های مرتبط با منابع طبیعی، روش‌های نوین و مؤثر در این زمینه را تشریح کرد.
 مرادی افزود: ارزیابی صحیح طرح‌ها نه‌تنها به بهبود مدیریت منابع طبیعی کمک می‌کند، بلکه زمینه‌ساز توسعه پایدار و حفظ محیط‌زیست برای نسل‌های آینده خواهد بود.
 ایشان همچنین به‌ضرورت استفاده از فناوری‌های روز و داده‌های دقیق در ارزیابی طرح‌ها اشاره کرده و خاطرنشان کرد که این امر می‌تواند به کاهش خطاها و افزایش بهره‌وری در اجرای پروژه‌های منابع طبیعی بینجامد. وی بر همکاری بین بخش‌های تحقیقاتی، اجرایی و دانشگاهی برای دستیابی به نتایج مطلوب در این حوزه تأکید داشت.
 قابل‌ذکر است، در این مراسم بر ضرورت تقویت همکاری‌های بین‌بخشی و بهره‌گیری از یافته‌های تحقیقاتی برای حل چالش‌های محیط زیستی تأکید شد.

 برنامه نهال‌کاری با حضور دانش‌آموزان
 گفتنی است، در حاشیه این مراسم، برنامه نهال‌کاری با حضور دانش‌آموزان و مدیران مدرسه گلستان برگزار شد. در این برنامه، چند نهال به مناسبت هفته منابع طبیعی و روز درختکاری در محوطه مرکز تحقیقات غرس شد. این اقدام نمادین باهدف ترویج فرهنگ حفظ محیط‌زیست و مشارکت نسل جوان در توسعه فضای سبز انجام گرفت.

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags