به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سید بهرام اندرزیان، رئیس مرکز تحقیقات، در نخستین نشست تخصصی «مدیریت بقایای گیاهی پس از برداشت و جلوگیری از آتشزدن بقایا» که دوم اردیبهشتماه در سازمان جهاد کشاورزی استان برگزار شد، بر ضرورت آسیبشناسی علل آتشزدن بقایای محصولات کشاورزی توسط کشاورزان تأکید کرد.
اندرزیان با اشاره به جنبههای اقتصادی این پدیده گفت: "هزینههای بالای مدیریت بقایا، بسیاری از کشاورزان را به سمت ارزانترین راهکار، یعنی آتشزدن بقایا سوق میدهد. در حال حاضر، فرایند اقتصادی برای تبدیل بقایا به محصولات با ارزش افزوده وجود ندارد، به همین دلیل کشاورزان ترجیح میدهند بقایا را بسوزانند."
وی با بیان اینکه خاک یک محیط زنده و پویا است، افزود: حفظ کربن و مواد آلی خاک برای پایداری حاصلخیزی و رشد گیاهان ضروری است. تحقیقات خوبی در زمینه کشاورزی حفاظتی، استفاده از بقایا در تغذیه دام و روشهای حفظ بقایا در خاک در خوزستان انجام شده است.
راهکارهای کوتاهمدت و بلندمدت
رئیس مرکز تحقیقات خوزستان با اشاره به لزوم آمایش سرزمینی برای شناسایی مناطق بحرانی (هاتاسپات) گفت: باید با آموزشهای ترویجی از طریق رسانههای مجازی، صداوسیما و کلاسهای آموزشی، فرهنگسازی لازم انجام شود. همچنین مشوقها و تنبیههای مناسب میتواند کشاورزان را از آتشزدن بقایا بازدارد.
وی در ادامه به راهکارهای بلندمدت اشاره کرد و افزود: افزایش ارزش اقتصادی بقایا از طریق تولید انرژی، فیبر، امدیاف، بایورفاینری، استفاده از میکروارگانیسمها و آنزیمهای تجزیهکننده، تولید زغال زیستی (بیوچار) و کاربرد بقایا در غذای دام میتواند انگیزه کشاورزان برای حفظ بقایا را افزایش دهد.
اندرزیان در پایان تأکید کرد: برای حل این مشکل، باید همزمان با اجرای برنامههای کوتاهمدت فرهنگی و ترویجی، راهکارهای بلندمدت اقتصادی نیز دنبال شود تا کشاورزان بهجای سوزاندن بقایا، از آنها بهعنوان منبع درآمد استفاده کنند.

.