به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، جعفر حبیبی اصل عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات، در وبینار تخصصی «مکانیزاسیون تهیه بستر بذر و کاشت برنج به روش خشکهکاری» بر توسعه روشهای مکانیزه خشکهکاری برنج در استان خوزستان تأکید کرد و گفت: تحقیقات دو دهه اخیر در مکانیزاسیون خاکورزی و کاشت خشکهکاری برنج، بهرهوری این روش را به سطحی رسانده که جایگزین مناسبی برای کشت سنتی نشایی است.
وی افزود: استفاده از روشهای خاکورزی حفاظتی مانند کم خاکورزی، حداقل خاکورزی و بی خاکورزی در کشت برنج، مشابه دیگر محصولات زراعی، نهتنها امکانپذیر است، بلکه در مقایسه با شخم مرسوم، زمان عملیات را بیش از ۶۰ درصد و مصرف انرژی را بیش از ۵۰ درصد کاهش میدهد.
حبیبیاصل با اشاره به مزایای خشکهکاری برنج در خوزستان، خاطرنشان کرد: بررسیها نشان میدهد که این روش از نظر عملکرد، بهرهوری مصرف آب، ظرفیت مزرعهای و هزینهها، نسبت به کشت سنتی نشاکاری برتری دارد.
وی روش جوی و پشتهای را بهعنوان بهترین گزینه در خشکهکاری برنج معرفی کرد و گفت: این روش با کمترین نیاز آبی (حدود ۱۸ هزار مترمکعب در هکتار)، بیشترین بهرهوری مصرف آب را دارد و امکان مکانیزهکردن عملیات داشت را نیز فراهم میکند.
به گفته این محقق، مصرف آب در روش جوی و پشتهای نسبت به خشکهکاری مسطح ۲۱ درصد و در مقایسه با کشت نشایی سنتی تا ۴۸ درصد کاهش مییابد که این امر در شرایط کمآبی خوزستان، اهمیت ویژهای دارد.
حبیبیاصل در پایان تأکید کرد: توسعه سطح زیر کشت خشکهکاری برنج در خوزستان مرهون پیشرفتهای مکانیزاسیون بوده و این روشها میتوانند به الگویی پایدار برای کشاورزان استان تبدیل شوند.
گفتنی است این وبینار در تاریخ چهارم خرداد در شبکه مجازی شاک ارائه شد.
