مقدمه
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوری پس از برداشت، موجبات حفظ و ارتقاء کیفیت محصولات کشاورزی را در مراحل فرآوری اولیه و ثانویه فراهم میآورد. نظر به اهمیت تأمین امنیت و سلامت مواد غذایی، ارتقاء کیفیت، افزایش ارزش افزوده و کاهش ضایعات، زیر بخش صنايع غذايي بخش تحقيقات فني و مهندسي مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي خوزستان برنامههای تحقیقاتی وسیعی را در زمینه علوم و مهندسی صنایع غذایی و فن آوریهای پس از برداشت فرآوردههای کشاورزی در دست اجرا دارد .
زیر بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فنآوری پس از برداشت داراي اهدافي به شرح زير ميباشد :
- شناخت و ارائه فنآوريهای مطلوب پس از برداشت و روشهای مناسب نگهداری و تبدیل فرآوردههای کشاورزی به منظور حفظ خواص کیفی و ارتقای ارزش افزود آنها.
- بررسی و تعیین عوامل مؤثر در ایجاد و افزایش ضایعات و ارائه راهکارهای علمی و فنی براي کاهش ضایعات محصولات کشاورزی.
- استفاده بهینه از بقایای گیاهی و ضایعات محصولات کشاورزی و تبدیل آن به فرآوردههای ارزشمند و قابل مصرف در بخشهاي کشاورزی و صنعت.
آزمايشگاه صنايع غذايي
با بهرهگيري از تجهيزات مدرن و نيرويهاي متخصص و کار آزموده تاسیس گردیده و آماده
پاسخگويي به نيازهاي مراکز علمي و صنعتي در بخشهاي خصوصي و دولتي در زمينه تجزيه
محصولات خام و فرآوري شده کشاورزي است.
فعالیتهای آزمایشگاه
برخي فعالیتهای آزمایشگاه صنايع غذایی این بخش عبارتند از:
- اندازهگيري pH و اسيديته
- شناسايي و تعيين غلظت مواد از طريق رنگ سنجي محلول ها
- عصاره گيري و جداسازي مواد حساس به دماي محيط
- تعيين رطوبت مواد غذايي حساس به اكسيژن و حرارت
- اندازهگيري درصد خاكستر و آماده سازي نمونهها جهت آزمونهاي تكميلي و سنجش عناصر قليايي و قليايي خاكي
- اندازهگيري مواد جامد محلول در آب
- سنجش بافت محصولات كشاورزي و مواد غذايي
- اندازهگيري ميزان فعاليت آبي مواد غذايي
- سنجش رنگ محصولات كشاورزي و فرآوردههاي غذايي
- بستهبندي محصولات كشاورزي با اتمسفر اصلاح شده
- نگهداري محصولات كشاورزي و مواد غذايي در دما و رطوبت کنترل شده و مورد نظر
- اندازهگيري درصد قند كل و احيا موجود در محصولات كشاورزي و مواد غذايي