یافته‌های علمی بخش تحقیقات علوم دامی از 1394 تاکنون

 

 

 یافته‌های علمی بخش تحقیقات علوم دامی  از سال 1394 تاکنون

 

 

 

‌يافته‌هاي علمي بخش علوم دامی سال 1400

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته

1

بررسي عملکرد توليد و توليدمثل گاوهاي آميخته بومي×سيمنتال در استان خوزستان

بهاره طاهری دزفولی

نتایج نشان داد برخی از دامداران که هدف از پرورش گاوهای آمیخته برای آن‌ها تولید شیر می‌باشد هلشتاین را ترجیح می‌دهند و در مقابل دامدارانی که هدف را تولید گوشت قرار داده‌اند، از تلقیح دام‌های خود با اسپرم سیمنتال رضایت بیشتری دارند. ولی در کل، رشد و گوشت بیشتر، کیفیت بهتر شیر و مقاوم بودن به شرایط آب و هوایی استان برای آمیخته‌های سیمنتال توسط دامداران تأیید گردید. می‌توان گفت که نگهداری و پرورش گاوهای آمیخته در شرایط تغذیه‌ای و مدیریتی سنتی موجود با هزینه تغذیه زیاد سال‌های اخیر، از تولید کم برخوردار است. در این شرایط، افزایش مقدار تولید شیر منجر به کاهش بیشتر سود دامدار می‌شود. همچنین، با توجه به مثبت شدن ارزش اقتصادی طول عمر گاو، این صفت می‌تواند از اهمیت بالاتری برخوردار باشد.

 

 

 

 

 

يافته‌هاي علمي بخش علوم دامی سال 1399

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته حداكثر در دوسطر

1

برآورد برخي پارامترهاي جمعيتي و ميزان همخوني در گله هاي گوسفند استان خوزستان

بهاره طاهری دزفولی

نتایج نشان داد که اندازه مؤثر برآورد شده کمتر از حداقل توصیه شده توسط فائو (50 رأس) برای داشتن کمتر از یک درصد همخونی در هر نسل، درگله­های مردمی می‌باشد که سبب ایجاد میزان همخونی به میزان 3 برابر حد مجاز برای گله‌ها شده است. افزایش همخونی در گله‌ها می‌تواند باعث کاهش عملکرد تولید، تولیدمثلی و افزایش ناهنجاری­های ژنتیکی گردد. بنابراین، با توجه به میزان همخونی برآورد شده برای گله‌های مردمی در استان، ضروری است با آموزش دامداران با موضوعاتی همچون نسبت قوچ به میش، تهیه قوچ از خارج از گله و نگهداری قوچ در مدت زمان کمتر در گله و همچنین استفاده از سیستم آمیزش چرخشی، از افزایش بیشتر این میزان همخونی و در نتیجه پیامدهای منفی آن جلوگیری کرد.

 

 

 

 

‌يافته‌هاي علمي سال 1398

 

 

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته

 

 

1

 

 

 

 

 

پايش برنامه آميخته‌گري نژادهاي گوسفند لري بختياري با رومانف و پاکستاني در گله‌هاي استان خوزستان

 

 

 

 

بهاره طاهری دزفولی

 

 

 

 

با توجه به عدم موفقیت اجرای طرح آمیخته گری گوسفند لری بختیاری با گوسفند رومانف در گله‌های مردمی استان خوزستان، با توجه به تمایل دامداران به افزایش چندقلوزایی در گله‌ها پیشنهاد شد که پس از مشخص شدن نتایج طرح در شرایط تحقیقاتی، طرح موردنظر با برنامه‌ای کامل و جامع و با هدف از پیش مشخص شده در بین دامداری‌های پیشرو و با آگاهی و آموزش کامل دامدار اجرا و طی مدت اجرا به طور کامل کنترل و مدیریت گردد.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

ثبت و پایش جمعیت گاو نجدی

 

 

 

 

 

 

بهاره طاهری دزفولی

 

 

 

 

 

میانگین  طول بدن، ارتفاع بدن، دورسینه و عرض لگن برای گاوهای نجدی ماده در زمان بلوغ جنسی به ترتیب 52/92، 67/112، 14/133 و 42/31 سانتی‌متر و برای گاوهای نجدی نر به ترتیب 92/101، 47/119 و 58/128 سانتی‌متر و بیشتر از گاوهای ماده  به دست آمد. براساس همین نتایج، متوسط وزن تولد، وزن از شیرگیری، وزن 12 ماهگی، وزن در زمان بلوغ جنسی و وزن 24 ماهگی به ترتیب 19/04، 68/23، 127/70، 150/44

 1و 230/26 کیلوگرم برای گاوهای نجدی نر و 17/53، 62/62، 119/19، 214/23

و 137/44 کیلوگرم برای گاوهای نجدی ماده به دست آمد.

متوسط سن اولین جفتگیری، سن اولین زایش، طول دوره آبستنی و فاصله زایش برای گاوهای نجدی مورد مطالعه در ایستگاه به ترتیب 703/51، 998/01،

283/01 و  391/88 روز به دست آمد.

متوسط تولید شیر روزانه، کل تولید یک دروه شیردهی، طول دوره شیردهی، درصد چربی و درصد پروتئین شیر نیز بر اساس نتایج به دست آمده به ترتیب 2/56 کیلوگرم، 321/92 کیلوگرم، 118/06 روز، 4/48 درصد و 3/59 درصد بود.

 

 

 

 

‌يافته‌هاي علمي سال 1397

 

 

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته

 

1

 

 

 

اثرات شکل خوراک و افزودن پروبیوتیک و آنزیم به جیره ‌ای بر پایه تریتیکاله بر عملکرد، بیان ژن موسین، ریخت‌شناسی و جمعیت میکروبی جوجه‌های گوشتی

 

 

 

 

 

سید مجید حسینی

 

 

 

 

 

جیره بر پایه تریتیکاله به فرم پلت، حاوی 0/03 درصد آنزیم و 0/05 درصد پروبیوتیک ( با و بدون هم) بیشترین اثر را بر بهبود عملکرد، ایمنی و بیان ژن موسین 2 جوجه‌های گوشتی دارد.

 

 

 

2

 

 

 

بررسي و مقايسه ژنتیکی و اقتصادی روش‌هاي مختلف ارزيابي و انتخاب به منظور اصلاح‌ن‍ژاد گاومیش‌های استان خوزستان با استفاده از شبیه‌سازی رایانه‌ای

 

 

 

 

بهاره طاهری دزفولی

 

 

 

 

بر اساس تغییرات ارزش ژنوتیپی کل و پیشرفت ژنتیکی صفت تولید شیر و حداقل هزینه و حداکثر درآمد، برنامه انتخاب آزمون نتاج با 20 درصد جمعیت تحت پوشش رکوردگیری و 100 درصد جمعیت تحت برنامه تلقیح مصنوعی در بین برنامه‌های پیشنهادی برای جمعیت گاومیش‌های مورد مطالعه، به عنوان برنامه مناسب انتخاب پیشنهاد گردید.

 

 

 

 

 

 

‌يافته‌هاي علمي سال 1396

 

 

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته

 

1

 

 

 

اثر افزودن سطوح مختلف تريتيكاله با مكمل‌هاي آنزيمي بر عملكرد جوجه‌هاي گوشتي

 

 

 

 

سید مجید حسینی

 

 

 

 

افزودن دانه ترتیکاله تا سطح 45 درصد جیره به همراه آنزیم موجب افزایش خوراک، افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی و فاکتورهای خونی می‌گردد. بنا براین می‌توان استفاده از دانه تریتیکاله را تا سطح 45 درصد به همراه آنزیم در جیره طیور توصیه نمود.

 

 

 

 

 

 

‌يافته‌هاي علمي سال 1395

 

 

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته

 

1

 

 

 

استفاده از دانه تريتيكاله در تغذيه گوساله ‌اي پرواري گاوميش

 

 

 

 

بهاء‌الدین عالم‌زاده

 

 

 

 

 

تا سطح 26 درصد از کل جیره غذایی می‌توان دانه تریتیکاله جایگزین دانه ذرت و سبوس گندم نمود، بدون آن که در عملکرد تولید گوشت و اضافه وزن دام‌ها تغییری ایجاد گردد.

 

 

 

 

2

 

 

 

بررسي تابع منحني شيردهي و برآورد پارامترهاي ژنتيكي ويژگي‌هاي آن در گاوميش‌هاي استان خوزستان

 

 

 

 

بهاره طاهری دزفولی

 

 

 

 

مقايسه آماره‌هاي مربوط به توابع مورد بررسی در دوره‌هاي اول تا دهم شيردهي نشان داد اين توابع برازش يكساني براي منحني شيردهي گاوميش‌هاي استان طي دوره‌هاي مختلف شيردهي ندارند. به طوري كه تابع وود برازش مناسب تری نسبت به سایر توابع برای دوره های مختلف شیردهی نشان داد.

 

 

 

 

 

 

يافته‌هاي علمي سال 1394

 

 

رديف

عنوان يافته

نام محقق

شرح يافته حداكثر در دوسطر

1

 

 

 

 

مواد ضد تغذیه­ای، قابلیت هضم (In vitro و In vivo) و فراسنجه­های شکمبه‌ای خونی 3 گونه گیاهی خاص مورد مصرف شتر در شرایط آب و هوایی خوزستان

 

 

 

 

اکبر ابرغانی

 

 

 

گیاهان سلمکی ساقه سفید، سیاه شور و اشنان داراي ارزش غذايي بالايي بوده و توصيه گرديد گياهان مذكور با نسبت‌هاي به ترتیب 33/5، 22/3 و 44/2 درصد، در سطح مراتع رویشگاهی این گیاهان جهت تغذیه شتر كشت گردند.

 

 

2

 

اثرات اضافه کردن دو نوع افزودنی میکروبی بر خصوصیات تریتیکاله سیلو شده

 

 

عزیزکردونی

 

 

 

سیلاژهای تریتیکاله که دارای لاکتوباسیلوس پلانتاریوم بودند در مقایسه با سیلاژهایی که با استفاده از باکتری‌های انتروکوکوس فاسیوم، لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پلانتاریوم و یا بدون استفاده از افزودنی تهیه شدند برتری داشتند. لذا در تهیه سیلاژ تریتیکاله، با استفاده از افزودنی تجاری حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاریوم نتایج مناسب‌تری به دست می‌آید.

 

 

 


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0